Επιμηθέας   Leave a comment

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η «ΕΞΟΔΟΣ»

 Γράφει ο Επιμηθέας

Την ώρα που η κρίση στις διεθνείς αγορές φαίνεται να τίθεται αργά αλλά σταθερά υπό έλεγχο, οι προβληματικοί εθνικοί προϋπολογισμοί θέτουν πλέον σε άμεσο κίνδυνο την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας .

«Η ιστορία του κόσμου είναι μια ιστορία χρέους. Ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τεράστια χρέη ζώντας σε βάρος άλλων». Αυτό υποστηρίζει ο Ούβε Βαγκσάλ, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και συμπληρώνει: «οι κρίσεις χρέους οδήγησαν συχνά σε εμφύλιους πολέμους και στην κατάρρευση ολόκληρων κρατών και συνεχίζει ότι το πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε για την Ελλάδα, δίνει απλώς μια χρονική ανάσα στις χώρες με χρόνια προβλήματα προκειμένου να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημοσιονομικών τους»
Και ενώ τα μέτρα σε αρκετές χώρες δεν φαίνεται να αποδίδουν τα προσδοκώμενα, τα μέτρα περικοπών έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα παραδείγματα της Ελλάδας και της Ισπανίας. Για τις δυο άλλες «προβληματικές» χώρες, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι αυτό της στασιμότητας……..
Μηδενική ανάπτυξη σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα και συνεπώς δυσκολίες εξυπηρέτησης του χρέους που συνεχώς αυξάνεται
Η έξοδος από τον φαύλο αυτό κύκλο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, σημειώνει ο Τόμας Στράουμπχαρ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Αμβούργου, γιατί όπως έχει δείξει η ιστορία «στις χώρες που είναι χρεωμένες σε τόσο μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη συντελείται με βραδύτερους ρυθμούς από ότι σε χώρες με συγκριτικά λιγότερα χρέη. Αυτό οφείλεται στον λεγόμενο πολλαπλασιαστικό παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι είναι μικρότερη η αποτελεσματικότητα ενός δολαρίου ή ενός ευρώ όταν αυτό δαπανάται από το κράτος από ότι εάν αυτό διατίθετο από ιδιώτες».
Παράλληλα, όπως λέει, πολλές χώρες μπαίνουν στον πειρασμό να μειώσουν τα χρέη τους αυξάνοντας τους φόρους με συνέπεια να μειώνεται η ιδιωτική κατανάλωση και να εντείνεται το αδιέξοδο. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε, σημειώνει, ότι οι προσπάθειες εξυγίανσης οδηγούν συνήθως απλά σε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του χρέους και όχι σε μείωση των χρεών. Παλιά χρέη εξυπηρετούνται με την ανάληψη νέων δανείων.

Η μόνη λύση για την αύξηση των εσόδων είναι η ανάπτυξη. Η προσέλκυση όμως επενδύσεων προϋποθέτει και ένα περιβάλλον με σταθερούς φορολογικούς κανόνες, ικανή αγορά για την απορρόφηση των προϊόντων και φυσικά χαμηλό κόστος παραγωγικών συντελεστών. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα τίποτα από τα παραπάνω δεν διαθέτει και πολύ φοβάμαι με την συγκεκριμένη πολιτική ούτε στο μέλλον θα τα έχει. Μήπως τελικά η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η χρεοκοπία και η απόσυρση της από το Ευρώ με αυτόματη επιστροφή στη δραχμή και συγχρόνως μια γενναία υποτίμηση. Μια τέτοια επιλογή θα επιφέρει βεβαίως και την προσωρινή εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να δανειστούν στη διεθνή διατραπεζική αγορά.
Σίγουρα αυτό δεν θα ήταν το καλύτερο για τον ελληνικό λαό βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όμως τα οφέλη σίγουρα θα είναι περισσότερα. Με τον τρόπο αυτό πρώτο θα φρενάραμε τις εισαγωγές και θα σημείωναν αύξηση οι εξαγωγές μας δεύτερο θα είχαμε άμεση εισροή ξένων κεφαλαίων τρίτο θα είχαμε αύξηση της ανταγωνιστικότητας τέταρτο φτηνές οι υπηρεσίες και χαμηλό κόστος παραγωγής πέμπτο άμεση αύξηση του τουρισμού στην χώρα και τέλος το σημαντικότερο η κυβέρνηση μέσα από το εθνικοποιημένο τραπεζικό νόμισμα θα μπορούσε να δώσει ώθηση μέσω χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις και σε επαγγελματίες για να ξεκινούσε η παραγωγική διαδικασία στην χώρα κάτι που τα τελευταία χρόνια είναι είδος προς εξαφάνιση….
Μήπως τελικά πρέπει να τελειώνουμε μια ώρα γρηγορότερα με όλους αυτούς Τρόικα ΔΝΤ και Μέρκελ. Οι γείτονές μας, οι Τούρκοι, είναι ένα «λαμπερό» παράδειγμα  για μας….
 

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι είχε θέσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σε Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο δεν κατονόμασε, και αυτός τού απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, «γιατί κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα». Οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής Κώστας Σημίτης νυν υπουργοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και άλλοι έσπευσαν οι ίδιοι ή μέσω συνεργατών τους να διαψεύσουν ότι είπαν κάτι τέτοιο στον πρόεδρο του Eurogroup. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος δήλωσε πως εξεπλάγη από το γεγονός ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση. «Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο».
Με θλίβει το γεγονός ότι όλοι, πρώην και νυν, δεν βλέπουν την πραγματικότητα ή οποία είναι πολύ απλή. Το πρόβλημα δεν είναι αν έχει ειπωθεί και από ποιόν η συγκεκριμένη δήλωση, αλλά τι κάναμε και τι σχεδιάζουμε να κάνουμε για να πάψει η Ελλάδα να είναι διεφθαρμένη. Γιατί όλοι πέσαμε από τα σύννεφα με αυτήν την διαπίστωση; Μήπως δεν είμαστε όλοι πολίτες αυτής της χώρας; Δεν βλέπουμε καθημερινά την διαφθορά να χτυπά και την δική μας πόρτα… Μήπως είναι εικονική πραγματικότητα το Βατοπαίδι, τα ομόλογα, η Siemens και τα άλλα σκάνδαλα; Πως δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα; μήπως από έντιμους πολίτες και πολιτικούς; μήπως έχουμε ένα κράτος που έχει κανόνες και όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και δεν το ξέρω; Γιατί όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, ακολούθησαν την εύκολη οδό της συνεχούς υπερχρέωσης; Πού πήγε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων… μήπως σε παραγωγικές επενδύσεις; ή σε προμήθειες μεγαλοπαραγόντων και πολιτικών; πως φτάσαμε να έχουμε 800.000 δημοσίους υπαλλήλους….μήπως από νόμιμες-αξιοκρατικές διαδικασίες «τύπου ΑΣΕΠ» ή μέσα από πελατειακές σχέσεις πολιτικών, που οδήγησαν στη στρεβλή μεγέθυνση του κράτους. Πως φτάσαμε να έχουμε τα δυσθεώρητα ελλείμματα στα νοσοκομεία και στον ΟΣΕ; Ποιοί υπερτιμολογούσαν τα δημόσια έργα τα οποία στην χώρα μας κοστίζουν έως και 10 φορές «πάνω» από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; μήπως έχουμε σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και δεν το ξέρουμε;
Μόνο στην «έντιμη» Ελλάδα μπορεί κάποιος να δηλώνει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και να έχει στην κατοχή τους ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις εκατομμυρίων και πισίνες. Πως είναι δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών, δικηγόρων, ελεύθερων επαγγελματιών και άλλων να ζούνε στα όρια της φτώχειας και οι μόνοι «πλούσιοι» να είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και να είναι αυτοί που πάντα πληρώνουν φόρους. Αν όλα αυτά δεν είναι ΔΙΑΦΘΟΡΑ τότε τι είναι;
Ξέρω ότι δεν πρόκειται να πάρω καμία απάντηση στις ερωτήσεις μου…. Άλλωστε στην Ελλάδα ποτέ και πουθενά δεν υπάρχει υπεύθυνος. Αυτό όμως που μπορούμε σήμερα να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δώσουμε εμείς μια απάντηση λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αν πολίτες και κράτος αλλάξουν συμπεριφορά και πρακτικές, όσο ακόμη προλαβαίνουμε ….αν προλαβαίνουμε.

ΑΠΛΑ… ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ…..

Γράφει ο Επιμηθέας

Πριν από μερικές μέρες η εφημερίδα «Ημερησία» αναδημοσίευσε μέρος από μια μελέτη του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών με τίτλο «Φορολογικό καθεστώς, παραοικονομία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα». Η παραπάνω μελέτη παρ’ όλο που συντάχθηκε πριν από 17 χρόνια, δυστυχώς παραμένει πάντα επίκαιρη. Έγραφε συγκεκριμένα: «… Η φοροδιαφυγή είναι σήμερα στην Ελλάδα η πιο μαζική και η περισσότερο ανεκτή εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και παράβασης νόμων, καθώς και η πλέον έκδηλη απόδειξη της κακής λειτουργίας και ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης. Από καθαρά μακροοικονομική και δημοσιονομική σκοπιά η φοροδιαφυγή ¨ευθύνεται¨ για το ήμισυ σχεδόν του ελλείμματος του δημόσιου τομέα, καθώς και για τις επακόλουθες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ο σημαντικός περιορισμός της φοροδιαφυγής (και της εισφοροδιαφυγής των ασφαλιστικών οργανισμών) θα ήταν αρκετός για να μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα του δημόσιου τομέα και να μειωθεί βαθμιαία ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ…».
Διαβάζοντας το κείμενο είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα, και ας έχουν περάσει 17 χρόνια. Τα χρόνια πέρασαν αλλά το χρέος, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, τα ελλείμματα παραμένουν το κυρίαρχο πρόβλημα της οικονομίας μας και οι «μαύρες τρύπες» των ταμείων είναι έτοιμες να καταβροχθίσουν τους εργαζόμενους – ασφαλισμένους. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί απλούστατα όλες οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά και σε βάθος με την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Δεν έκαναν ούτε τα αυτονόητα να περιορίσουν την σπατάλη του Δημοσίου τομέα, να πληρώνουν όλοι φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο κρατικό μηχανισμό.
Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι τώρα έρχονται οι μεν να εμφανίζονται έκπληκτοι ότι δεν γνώριζαν τίποτε για τα κακώς κείμενα στην ελληνική επικράτεια λες και δεν κυβερνούσαν οι ίδιοι πριν από 5 ή 10 χρόνια και οι άλλοι ως μαθητευόμενοι μάγοι να λένε ότι τώρα μπορούν να εξαφανίσουν το δημόσιο χρέος σε 1 χρόνο, άλλα δεν μας λένε γιατί αυτήν την συνταγή δεν την εφήρμοσαν πριν ένα χρόνο όταν αυτοί οι ίδιοι ήταν στην εξουσία.
Η απάντηση βρίσκεται στο κείμενο που παραθέσαμε. Δυστυχώς αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι, οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα γιατί δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά των φοροφυγάδων, την παράβαση των νόμων, την κακή λειτουργία και ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης.
Σήμερα γίνεται μια πραγματική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Οι σκληρές ποινές που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν. Η Ελλάδα δεν υπολείπετε από νόμους έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Απλά εδώ δεν εφαρμόζονται. Ίσως είναι αναγκαίο να ψηφιστεί ένας και μοναδικός νόμος…, αυτός που θα λέει ότι «πρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζονται οι νόμοι…».

Advertisements

Posted Μαΐου 13, 2011 by EXPRESSIONNEWS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: